Spara eller låna?

Om man har bestämt sig för att göra ett köp eller helt enkelt bestämt sig för att det är något man vill ha men inte har råd med direkt är det alltid ett svårt avvägande om man skalla spara ihop pengar eller ta ett lån. Fördelen att spara är så klart uppenbar, det man vill göra kommer bli billigare än om man lånar pengarna. Fördelen att låna är kanske inte lika uppenbar, den enda fördelen är väl egentligen att man får det man vill ha snabbare. För även om man kan låna pengar till låg ränta så innebär ett lån alltid extra kostnader. Enligt DI.se tar fler blancolån till och med för att finansiera bostadsköp.

Fundera först när man verkligen behöver det man vill ha, är det kritiskt att ha det så fort som möjligt? Om inte, lägg upp en sparplan istället för att låna. Kommer du alltid kunna betala räntor och avgifter för lånet oavsett vad som händer? Om du vet att du kommer ha svårt att betala om du t ex förlorar jobbet så bör du spara istället för att låna.

Om du ändå bestämmer dig för att låna till det du vill ha så se åtminstone till att hitta lägsta räntan på privatlånet genom att jämföra olika långivare. Glöm inte heller att det kan finnas andra kostnader som t ex aviavgifter och uppläggningsavgifter. Det är alltså den effektiva räntan du ska titta på när du jämför långivare.